Trivsel – och ordningsregler 

För att på bästa möjliga sätt se till att huset är i ett gott skick, liksom ta hand om boendemiljön som alla delar och ansvarar för, är det viktigt att vi tillsammans följer dessa regler så att trivseln blir till den bästa.

Ansvar för ordningen

Att bo i bostadsrätt innebär ett gemensamt ansvar. Som medlem i föreningen har du inte bara rätten till en bostad i föreningens hus utan du har också skyldigheter mot föreningen och övriga medlemmar. Reglerna gäller för dig som bostadsrättshavare, men även familjemedlemmar samt gäster, inneboende eller hantverkare som utför arbete åt dig i lägenheten. Reglerna gäller också för andrahandshyresgäster.

Tänk på att vara försiktig om och väl vårda föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. Om akut skada inträffar i huset ska du i första hand ta kontakt med fastighetsservice eller någon i styrelsen enligt den information som ges genom anslag vid entréporten och hemsidan.

Vad händer om ordningsreglerna inte följs

Om ordningsreglerna inte följs kan styrelsen i allvarligare fall ifrågasätta om du ska få bo kvar. Förseelser som är av liten betydelse för föreningen och övriga medlemmar kan inte leda till uppsägning. Först måste styrelsen skriftligen uppmana och kräva rättelse den som bryter mot reglerna att följa dessa. Därefter om medlemmen eller hyresgästen trots uppmaningen inte följer reglerna kan det blir fråga om uppsägning.

Bostadsrättsinnehavare som till följd av flyttning, transport eller annan handling förorsakar att föreningen måste vidta åtgärd i form av reparation, återställande, rengöring eller städning, kommer att debiteras den kostnaden. 

Om säkerhet

  • Kontrollera att ytterporten och gårdsdörren i fastigheten går i lås efter in- och utpassering.
  • Släpp inte in någon okänd person i fastigheten.
  • Lämna inte källardörrar olåsta.
  • Var försiktig med eld.
  • Din lägenhet ska vara försäkrad och utrustad med brandvarnare.
  • Meddela gärna någon granne eller styrelsen om du är bortrest under en längre tid.

Störningar

För att alla ska trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende t.ex. genom höga ljud. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn. Skyldigheten gäller i lägenheten men också i gemensamma utrymmen som till exempel i trapphus och tvättstuga. Reglerna gäller dygnet runt men är extra angelägna att följa från klockan 22.00 till klockan 07.00 på vardagar samt helgtid klockan 23.00 till klockan 08.00. Du bör därför undvika att köra tvätt- och diskmaskiner under denna tid. Har du fest så informera grannarna i god tid innan om du tror att kommer att störa.

Tänk på att huset är lyhört!

Trapphus och andra gemensamma utrymmen

  • Trapphusen och vädringsbalkonger ska hållas fria från barnvagnar, sopor, kartonger, rullatorer, cyklar, torkmattor, lekredskapbyggmaterial, skor, dörrmattor, personliga dekorationer/skyltar/växter med mera. Detta gäller bland annat med hänsyn till brandregler, städning, skadedjur, lukt och övriga boendes och besökares trivsel. Föremål av denna typ som är otillåtna kan komma att utan föregående varning bortforslas. 
  • På lägenhetsdörrarna får endast namnet på lägenhetsägaren stå samt namn på eventuell sambo och barn (och i förekommande fall även företag som är registrerat på adressen). Se till att din namnskylt matchar övriga. Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för att brevinkastet på lägenhetsdörren fungerar. 
  • Cyklar och mopeder ska förvaras i cykelställ på gården. Barnvagnar och rullatorer bör inte parkeras i entrén. Om barnvagnar och rullatorer placeras i entrén får de inte stå i vägen eller hindra vid utrymning.
  • Det är inte tillåtet att sätta blomlådor på fasad då föreningen står som ansvarig för skador på grund av fall som sker från fastigheten.

Gården

  • Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar med mera samlas ihop efter dagens slut.
  • Gården får användas för privata arrangemang där hänsyn ska tas till grannar precis som när du har besök i hemmet. Bokning av uteplatsen sker på särskild bokningslista som finns vid dörren till gården. Se till att städa efter dig så det är fint för nästa granne. Marschaller ska placeras så att de inte ger upphov till sotfläckar eller på annat sätt skadar. Tag själv bort utbrunna marschallburkar samt eventuella stearin- och sotfläckar. Ta del av reglerna som är anslagna vid bokningslistan.

Vind och källare

Personliga tillhörigheter får endast förvaras på avsedd plats i förråden. Gångarna ska hållas fria från saker och får inte belamras. Undvik att förvara stöldbegärlig egendom i förråden. Tänk även på att du som förrådsinnehavare ansvarar för att ditt förråd är försäkrat och att lås och stängsel fungerar. 

Balkonger

Balkonger får inte användas för att:

  • Permanent förvara föremål som inte hör till normal balkongmöblering
  • Skaka mattor, sängkläder med mera. För piskning och vädring av mattor, sängkläder med mera hänvisas till gården.
  • Grilla
  • Mata fåglar

Placera blomlådor som är löst hängda med krok eller dylikt innanför balkongräcket. Om du röker på balkongen ska du visa hänsyn till dina grannar som kan vara känsliga för tobaksrök. Se till att balkongdörr är ordentligt stängd för att undvika att vatten tränger in vid kraftig nederbörd och/eller snösmältning.

Särskilda regler avseende markiser finns att hitta under "Om föreningen".

Tvättstuga

Föreningen har nyrenoverad tvättstuga belägen i källaren. Mattor och annan tung eller skrymmande tvätt får inte tvättas i tvättmaskinerna. Använd tvättpåsar vid tvätt av BH eller andra plagg med hakar eller byglar.

Bokningstavlor och särskilda ordningsregler finns anslagna vid tvättstugan.

Rökning

Rökning är inte tillåten i trapphus och andra gemensamma utrymmen, däremot på vädringsbalkongerna i trapphusen. Du ska dock visa hänsyn för grannar som kan vara känsliga för tobaksrök och städa efter dig. Vädringsbalkongerna ska huvudsakligen fylla funktion för just vädring.

Avfallshantering

  • Sopor får inte ställas ut i trapphuset utan hänvisas till soprummet.
  • Se till att soppåsarna är väl förslutna så att inte matrester sprids i soprummet. Lägg inte vassa föremål i soppåsen så att någon kan komma till skada. Sopsortering finns vid Högalidskolan längre upp på gatan.
  • Byggavfall upplagt utanför huset måste bortforslas inom en vecka.
  • Grovsopor får inte slängas med övrigt hushållsavfall eller ställas i källargångar och andra gemensamma utrymmen. Du ansvar själv för att grovsopor transporteras till en allmän återvinningscentral.

Parabolantenn

Det är inte tillåtet att utan styrelsens tillstånd sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn.

Husdjur

Innehavare av husdjur ska övervaka att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas inom föreningens område. Lämna inte någon avföring, plocka upp! Husdjur ska vara kopplade inom föreningens område.

Lägenhetsunderhåll, förändringar i lägenheten och andrahandsuthyrning

För mer information hänvisas till gällande stadgar. Kontakta alltid styrelsen i tid!

Om gemensamma kostnader

Var sparsam vid varmvattenförbrukning och lämna inte vatten rinnande i onödan. Var också sparsam med el i fastighetens gemensamma utrymmen. Byt kranpackning när vatten står och droppar. Kostnader för vatten och el belastar din avgift till föreningen.

Om du tänker flytta

Vid flyttning, se till att hissen kläs in och var varsam i trappuppgången så att inget onödigt slitage sker. Detsamma gäller vid transport av byggmaterial, byggavfall etc. Flyttning och transporter får inte ske före kl. 08.00 på morgonen och efter kl. 21.00 på kvällen.

 

Utöver dessa regler gäller utöver, vad som följer av gällande lag, föreningens stadgar och vid var tid gällande information på föreningens hemsida